Πρόσβαση στο Κάστρο
Το Κάστρο βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού, και η πρόσβαση είναι δυνατή από την ξηρά αλλά και δια θαλάσσης, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει. Για να μετακινηθεί κανείς προς το Κάστρο με σκάφος, υπάρχουν μικρά πλοιάρια, οι λεγόμενες λάτζες, που αναχωρούν καθημερινά από την παλαιά παραλία της πόλης με προορισμό τα Λαλάρια (παραλία που δεν είναι προσβάσιμη από την ξηρά) και το Κάστρο ή πραγματοποιούν ημερησία εκδρομή κάνοντας τον γύρο του νησιού.

Καθώς το Κάστρο είναι αλίμενο, και με κάθε αλλαγή του καιρού δυσχεραίνει η πρόσβαση, καλό είναι όσοι επισκέπτες σχεδιάσουν ανάλογη εκδρομή, να απευθυνθούν στους πλοιοκτήτες για το αν θα μπορέσουν να βγουν στις δυο παραλίες που αναφέραμε, στα Λαλάρια και σε αυτή του Κάστρου. Συν του ότι πρέπει να υπολογίσει κανείς τις δυνάμεις του, γιατί θα πρέπει μέσα σε 1 1/2 ώρα να ανέβει στο Φρούριο από την παραλία (20 λεπτά με τα πόδια), να περιηγηθεί σε αυτό και να κατέβει ξανά στην παραλία από όπου και θα αναχωρήσει για τον επόμενο προορισμό του. Οπότε προτείνουμε να αξιοποιήσετε την μικρή παραθαλάσσια εκδρομή για χαλάρωση και μπάνιο και να επισκεφτείτε άλλη μέρα το Φρούριο με αμάξι.

Με αυτοκίνητο αν μετακινηθείτε, χρειάζεται να γνωρίζετε τα εξής.
Το οδικό δίκτυο που οδηγεί στο Κάστρο έχει τρεις αφετηρίες, που συναντώνται στο ίδιο περίπου σημείο, στην κορυφογραμμή πάνω από την πόλη της Σκιάθου, από όπου και ενώνονται με τον κεντρικό οδικό άξονα, που οδηγεί στο Κάστρο και είναι εξ ολοκλήρου με άσφαλτο . Από την περιφερειακή οδό η πρώτη και πιο σύντομη, είναι η παράκαμψη μετά το Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου, η διαδρομή απ' το ''Πετράλωνο'' που παρακάτω στο χάρτη σημειώνεται με κίτρινο χρώμα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωσή της, ενώ σε πολλά σημεία έχει δύσκολες ανηφόρες και τμήματα με τσιμέντο. Προτιμότερο είναι κανείς ανέβει από την διαδρομή που οδηγεί στην Ι. Μ. Ευαγγελισμού(με κόκκινο χρώμα, δεξιά στον χάρτη). Από εκεί ο δρόμος έχει ασφαλτοστρωθεί εξ ολοκλήρου και οι ανηφόρες είναι ομαλότερες. Ειδάλλως, αν έρχεται από την νότια πλευρά του νησιού και τον δρόμο που οδηγεί από Κουκουναριές στην πόλη της Σκιάθου, μπορεί να ανεβεί από την παράκαμψη του Βασιλιά προς Κατσαρού, από το δρόμο της Πλαγιάς που έχει και εκείνος ασφαλτοστρωθεί αλλά έχει σχετικές ανηφόρες(με κόκκινο χρώμα,αριστερά στον χάρτη).Όποια διαδρομή κι αν ακολουθήσει κανείς θα συναντηθεί στο ίδιο σημείο (Προφήτης- Ηλίας, Πλαγιά - Άγιος Κωνσταντίνος) και στον μοναδικό δρόμο που οδηγεί μέχρι το Κάστρο. Στον χάρτη σημειώνεται με κίτρινο χρώμα καθώς μέχρι το 2009 δεν είχε ασφαλτοστρωθεί.
Η άσφαλτος ωστόσο, σταματά λίγο πριν το εξωκκλήσι της Παναγίας του Καρδάση, όπου αρχίζει χτιστό σύγχρονο πετρόχτιστο καλντερίμι που οδηγεί μέχρι και στο Κάστρο. Το καλντερίμι είναι σχετικά ομαλό και βοηθά τα οχήματα ιδίως στην ανάβαση, όπου αποκτούν πολύ καλή πρόσφυση στο έδαφος Επειδή όμως είναι στενό, αναλόγως και των δυνατοτήτων του κάθε οχήματος, μπορεί κανείς να αφήσει το αμάξι του είτε στην Παναγία του Καρδάση από όπου έχει 30-35 λεπτά της ώρας περπάτημα, είτε στον Αη Γιάννη έξω απ' το Κάστρο, όπου και σταματά το καλντερίμι.
Ο ανωτέρω τοπογραφικός χάρτης αποτελεί διπλωματική εργασία φοιτητών του ΑΠΘ (τομέας Γεωδαισίας και Τοπογραφίας) εκπονηθείσα το 1999, υπό την επίβλεψη των καθηγητών Δ. Βλάχου και Κ. Τοκμακίδη. Στον ανωτέρω χάρτη σημειώσαμε με κόκκινο χρώμα τα προσβάσιμα σημεία σήμερα και με κίτρινο τα στεγασμένα κτίρια.