Αρχείο παλαιών φωτογραφιών


Ἀναμνηστικὴ φωτογραφία ἀπὸ τὴν ἀνακαίνιση τῶν ξύλινων θυρῶν τῆς Πύλης τοῦ Κάστρου. Διακρίνονται μεταξὺ ἄλλων ὁ καραβομαραγκὸς Ἰωάννης Γ. Σταματᾶς, ὁ μαθητευόμενός του Μάνθος Τζοῦμας καὶ ὁ μπαρμπαΓιάννης Παρίσης, ψυχὴ τοῦ Κάστρου. Ἡ Πύλη διατηρεῖ τὸ παλαιὸ σχῆμα της ἑνῶ διακρίνεται καὶ ἡ γνωστὴ ἐπιγραφὴ ἀπὸ πορόλιθο ''ΑΝΕΚΑΙΝΙΣΘΗ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΣΤΡΟΝ ΤΟ ΕΤΕΙ 16..'' ἡ ὁποῖα κατὰ τὸ σεισμὸ τοῦ '89 κατέρρευσε.

Δεκαετία ’60. Φωτογραφικὸ ἀρχεῖο Μάνθου Τζοῦμα.


Ἀπὸ τὸ φωτογραφικὸ ἀρχεῖο Λάκη Τσαμπᾶ, δεκαετία '30.

Ὁ Ἅγιος Ἰωάννης στὸ Κάστρο. Παλαιὸ Μετόχιο τῆς Ἱ. Μονῆς Διονυσίου Ἁγίου Ὄρους, χτίστηκε τον 17ο αἰώνα, γιὰ νὰ ἐγκαταλειφθεῖ κατὰ τὸν 19ο αἰώνα, ὁπότε καὶ περιῆλθε στὸ Μητροπολιτικὸ Ναὸ Τριῶν Ἰεραρχῶν Σκιάθου. Ὁ παλαιὸς Ναὸς μὲ τὸν κίνδυνο κατολίσθησης γκρεμίστηκε γιὰ νὰ ἀντικατασταθεῖ μὲ τὸν Ναό που βλέπουμε στὴ φωτογραφία καὶ σώζεται μέχρι καὶ σήμερα. Στὸ βάθος διακρίνεται τὸ Κάστρο καὶ ἰδιαίτερα τὸ Τζαμὶ τοῦ Τουρκικοῦ Διοικητηρίου καθὼς καὶ ἡ Δ πλευρὰ ἀπὸ τὸ Κονάκι τοῦ Ἀγᾶ.

265


Τα όρια του τείχους του Κάστρου, όπως φαίνονται από την θάλασσα, στο Β άκρο του Φρουρίου, με τις πολεμίστρες.Φωτογραφία από καρτ ποστάλ εποχής. Θέα προς το εσωτερικό του Κάστρου από το Κανόνι της Αναγκιάς.  Διακρίνονται η Πύλη με τον Πρόδομο, το κτιριακό συγκρότημα του Οθωμανού Διοικητή και ο υπερμεγέθης τοίχος από το ''Kονάκι του Αγά'' που κατέρρευσε το 2000, οι Ναοί των Αγίων Αποστόλων, Αγίου Νικολάου, Αγίου Βασιλείου και η σκεπή από τον Ναό του Χριστού. 1950.

Η Σκιαθίτικη φορεσιά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Από το βιβλίο του αείμνηστου Ιω. Φραγκούλα, Νοσταλγικὸς περίπατος στὸ νηςὶ τῶν δύο Ἀλεξάνδρων, εκδ. «Ἰωλκὸς», Βόλος 31999, σ. 71. Η φωτογραφία υπάρχει και στο φωτογραφικό Αρχείο του Πνευματικού Κέντρου των Ενοριών Σκιάθου.
Το Τέμπλο του Χριστού. Φωτ. Αρχείο Ι. Π. Ματαρώνα. Από το βιβλίο του αείμνηστου Ιω. Φραγκούλα, Σκιαθίτικα, τομ. Β΄ (Σύμμεικτα Σκιάθου), εκδ. «Ἰωλκὸς», Βόλος 1979, σ. 221.


Το Κάστρο, ανατολική πλευρά. Φωτογραφία που δημοσίευσε πρώτος ο Αλ. Μωραϊτίδης στις ταξιδιωτικές του περιγραφές. Από το βιβλίο του αείμνηστου Ιω. Φραγκούλα, Σκιαθίτικα, τομ. Α΄ (Ιστορία της Σκιάθου), εκδ. «Ἰωλκὸς», Βόλος 1979, σ. 40.
Το ‘‘χάσμα’’ μεταξύ της Σκιάθου και του Φρουρίου όπου στηριζόταν η κινητή ξύλινη γέφυρα, ανάμεσα στους δύο πυλώνες. Δεξιά διακρίνονται τα σκαλοπάτια που αποκατέστησαν την πρόσβαση με δαπάνη Αλ. Μωραϊτίδη, την δεκαετία του ‘30. Από το βιβλίο του αείμνηστου Ιω. Φραγκούλα, Σκιαθίτικα, τομ. Α΄ (Ιστορία της Σκιάθου), εκδ. «Ἰωλκὸς», Βόλος 1979, σ. 41.

Η Πύλη του Φρουρίου, εσωτερικά. Διακρίνονται μέρη του τείχους και ο
Πρόδομος, αριστερά. Από το βιβλίο του αείμνηστου Ιω. Φραγκούλα, Σκιαθίτικα, τομ. Α΄ (Ιστορία της Σκιάθου), εκδ. «Ἰωλκὸς», Βόλος 1979, σ. 42.Το Τζαμί του Οθωμανικού Διοικητηρίου. Από το βιβλίο του αείμνηστου Ιω. Φραγκούλα, Σκιαθίτικα, τομ. Α΄ (Ιστορία της Σκιάθου), εκδ. «Ἰωλκὸς», Βόλος 1979, σ. 49.


Από το Ημερολόγιο του 2010, του Συλλόγου Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου. Από το Ημερολόγιο του 2010, του Συλλόγου Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου. Στη Λεζάντα διαβάζουμε: Σκιάθος, δεκαετία '50. Κάστρο Σκιάθου, ο μακαριστός Παπα-Γιώργης Ρήγας με την Παπαδιά του, τον Καπτά-Γιαλέα Ζαγοριανό και τους υπόλοιπους ταπεινούς προσκυνητές, έξω από κάποια εκκλησία του Κάστρου μετά από ''Λειτουργία''. Φωτογραφία - Αρχείο Μαρίας Θ. Μιτζέλου.Από το Ημερολόγιο του 2010, του Συλλόγου Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου. Στη Λεζάντα διαβάζουμε: Σκιάθος, δεκαετία '50. Στο Κάστρο μετά τη Λειτουργία οι προσκυνητές μοιράζουν τα λιτά φαγώσιμα που όλοι μαζί έχουν προσφέρει.   Φωτογραφία - Αρχείο Μαρίας Θ. Μιτζέλου.


Από το Ημερολόγιο του 2010, του Συλλόγου Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου.Από το Ημερολόγιο του 2010, του Συλλόγου Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου. Στη Λεζάντα διαβάζουμε: Σκιάθος, δεκαετία '50. Έξω απ᾿  τον ''Χριστό στο Κάστρο'' ο φούρνος έχει ανάψει και περιμένει τους πιστούς προσκυνητές να ψήσουν Σκιαθίτικες τυρόπιτες, όπως γινόταν συνήθως. Η επιγραφή ''Καλώς ήλθατε'' ενδεικτική. Φωτογραφία - Αρχείο Νίκου Γ. Παρίση.


Από το Ημερολόγιο του 2008, του Συλλόγου Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου. Από το Ημερολόγιο του 2008, του Συλλόγου Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου. Στη Λεζάντα διαβάζουμε: Ο Γ. Σεφέρης στο Κάστρο της Σκιάθου με την αδελφή του Ιωάννα και τον Σωτήρη Ν. Σταμέλο ή Τζαχείλα. Σκιάθος, δεκαετία '30.