Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Από την Αγρυπνία στην Παναγία την Πρέκλα, στις 18 Αυγούστου 2013


Η Εικόνα της Παναγίας της Πρέκλας, έργο του Ιεροδιακόνου Αντωνίου του Κρητός (1652) που φυλάσσεται στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου.

         Την Κυριακή 18 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η ετήσια Υπαίθρια Αγρυπνία με αφορμή την Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα ερείπια της Παναγίας της Πρέκλας, στο Κάστρο. Η Ακολουθία άρχισε στις 8:00 μ.μ. με τον Όρθρο της Κοιμήσεως, κατά τον οποίο εψάλησαν ο Πολυέλεος και οι Κανόνες της Εορτής που αποτελούν δομικά στοιχεία της Αγρυπνίας. Εν συνεχείᾳ ετελέσθη η Θεία Λειτουργία που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα. 


Στην Αγρυπνία συμμετείχαν για δεύτερη χρονιά οι βεροιώτες μουσικοδιδάσκαλοι και ψάλτες κ. Βασίλειος Μαυράγκανος, Θεολόγος, Καθηγητής βυζαντινής Μουσικής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μ. Βεροίας, και ο κ. Εμμανουήλ Ξυνάδας, Διδάκτωρ Θεολογίας και Ιεροψάλτης στον Ι. Ναό Υπαπαντής Βεροίας. 


Από την Αγρυπνία του 2012, από δεξιά οι Εμ. Ξυνάδας, Β. Μαυράγκανος και Κων. Κουτούμπας. Φωτογραφικό Αρχείο Κωνσταντίνου Κουτούμπα.

Μετά το πέρας της Αγρυπνίας, ο παπα-Γιώργης Σταματάς, ανέγνωσε στους συγκεντρωμένους στο προαύλιο του Χριστού προσκυνητές το Διήγημα του Αλ. Παπαδιαμάντη, ''Ὁ ἀβασκαμὸς τοῦ Ἀγᾶ''.


Ο παπα-Γιώργης Σταματάς διαβάζει τον ''Αβασκαμό του Αγά'' στο προαύλιο του Χριστού στο Κάστρο. Φωτογραφικό Αρχείο Κωνσταντίνου Κουτούμπα.

Δείτε και ακούστε: Ηχογραφήσεις από την φετινή Αγρυπνία με εικόνες αρχείου από την προηγούμενες Αγρυπνίες στην Παναγία την Πρέκλα.

α) Χερουβικό, Πέτρου Πελοποννησίου, ήχος α'.


β) Λειτουργικά Β. Νικολαΐδου, ήχος α', ''Αἱ γενεαὶ πᾶσαι'' Δ. Σουρλαντζή, Κοινωνικό ''Ποτήριον Σωτηρίου'' Πέτρου Πελοποννησίου, ήχος δ'. Άγια.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Από την φετινή Αγρυπνία. Φωτογραφικό Αρχείο Β. Μαυράγκανου.

Από την φετινή Αγρυπνία. 
Η σελήνη πάνω από την Παναγία την Πρέκλα και το τζαμί του οθωμανικού διοικητηρίου. Φωτογραφικό Αρχείο Β. Μαυράγκανου.

Από την φετινή Αγρυπνία. Φωτογραφικό Αρχείο Β. Μαυράγκανου.

 Από την φετινή Αγρυπνία. Ο παπά-Γιώργης Σταματάς, ψάλλων. Φωτογραφικό Αρχείο Β. Μαυράγκανου.

Από την φετινή Αγρυπνία. Ο λειτουργός παπά-Νικόλας Σταματάς. Φωτογραφικό Αρχείο Β. Μαυράγκανου.


Από την φετινή Αγρυπνία. Οι πανηγυριστές. Φωτογραφικό Αρχείο Β. Μαυράγκανου.


Από την φετινή Αγρυπνία. Οι Εμ. Ξυνάδας και Κων. Κουτούμπας κατά την ψαλμώδηση του Πολυελέου. Φωτογραφικό Αρχείο Β. Μαυράγκανου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: