Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Το Εργαστήρι μελέτης Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη του Α.Π.Θ., Προσκύνημα στο Κάστρο

Την Κυριακή των Μυροφόρων, το Εργαστήρι Μελέτης Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη του Α.Π.Θ., είχε την ευκαιρία να λειτουργηθεί στον Ναό της Γεννήσεως του Χριστού στο Κάστρο, πραγματοποιώντας Προσκυνηματική εκδρομή, με σκοπό της εγγύς γνωριμία με τη Σκιάθο του Θεού και του Παπαδιαμάντη. 
Εκδρομείς, μέλη του Εργαστηρίου, κατερχόμενοι προς Σκιάθο, σε αναμνηστική φωτογραφία στα Τέμπη.

Με οδηγό τον Παπαδιαμάντη και συνοδό τον τον εμπνευστή του Εργαστηρίου και δάσκαλο κ. Λάμπρο Σιάσο, καθηγητή Φιλοσοφίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., αναχώρησαν το πρωί του Σαββάτου για τη Σκιάθο, όπου και έφτασαν το μεσημέρι πλεύσαντες από Βόλο. το απόγευμα του Σαββάτου περιηγήθηκαν στη πόλη της Σκιάθου.
Ο παπα-Γιώργης Σταματάς, προϊστάμενος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Τριών Ιεραρχών και Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου, κρούει τον Μεγάλο Εσπερινό του Σαββάτου.

Πρώτος σταθμός το σπίτι-μουσείο του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη. Έπειτα επισκέφτηκαν τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Τριών Ιεραρχών, όπου ανδρώθηκε πνευματικά και έψαλε μαζί με τον Μωραϊτίδη ο Παπαδιαμάντης. Εκεί ο προϊστάμενος του Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου π. Γεώργιος Σταματάς ξενάγησε τους εκδρομείς παρουσιάζοντας τις Ιερές Εικόνες που περιγράφουν στα διηγήματά τους οι δύο Αλέξανδροι, όπου μεταξύ άλλων διηγήθηκε και το ιστορικό της Πολιούχου του νησιού, της  Παναγίας της Εικονίστριας, που φυλάσσεται και αυτή εκεί. Κατόπιν επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Λιμνιάς όπου προσκύνησαν την κάρα του Παπαδιαμάντη και από εκεί αναχώρησαν για την Μονή του Ευαγγελισμού, όπου ετέλεσαν τον Εσπερινό του Σαββάτου, και περιηγήθηκαν στο Εκκλησιαστικό Μουσείο, το Μουσείο Παλαιτύπων και Χειρογράφων Βιβλίων, τη Συλλογή εποπτικού υλικού για τους Βαλκανικούς πολέμους και τη Λαογραφική Έκθεση.

Από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου.

Οι εκδρομείς ξεκινήσαν νωρίς, το πρωί της Κυριακής, από τον Ξενώνα όπου και διέμειναν, για το Κάστρο, με σκοπό να τελεστεί εκεί η προσκυνηματική Θεία Λειτουργία, στο Ναό της Γεννήσεως του Χριστού, στον αλίκτυπο βράχο. Για τον κόπο της οδοιπορίας αλλά και τη χαρά της περιήγησης στα ίδια τα μονοπάτια όπου γνώριζε σπιθαμή προς σπιθαμή και πέτρα στην πέτρα ο Παπαδιαμάντης, ανεβήκαμε με το λεωφορείο μέχρι την πηγή του Αη-Ταξιάρχη στις Αγαλλιανούς, και κατόπιν κατευθυνθήκαμε δύο ώρες δρόμο, προς το Κάστρο, ακολουθώντας την διαδρομή Αη Δημήτρης-Κρύο πηγάδι-Άγιος Απόστολος ο Νέος-Φουρνάκια-Πυργί-Κάστρο, όπου μας περίμενε ο Λειτουργός μας, ο παπα-Νικόλας Σταματάς, εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, που με χαρά δέχτηκε την παράκληση του Εργαστηρίου να λειτουργηθεί κατ εξαίρεσιν ο Ναός του Χριστού, Κυριακή.

Η διαδρομή προς το Κάστρο.

Ο Ναός της Γεννήσεως του Χριστού (Χριστός στο Κάστρο), εσωτερικά.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, στον καφέ και τα πρωινά κεράσματα, με το Λειτουργό μας παπά- Νικόλα Σταματά..

Μετά τη Θεία Λειτουργία, στον καφέ και τα πρωινά κεράσματα, πλάϊ στην πηγή, στο Χριστό στο Κάστρο.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα όπου έψαλαν οι συμμετέχοντες εκδρομείς, καθηγητές και φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και μέλη του Εργαστηρίου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και τα προσφερόμενα κεράσματα (καφέ, λουκούμι, γλυκά και κουλουράκια που ευγενικά είχαν αφήσει από την προηγούμενη μέρα οι οικογένειες που λειτούργησαν τον Άγιο Βασίλειο, στο κελλί του Χριστού), περιηγηθήκαμε στα μονοπάτια του Κάστρου μέχρι το Κανόνι της Αναγκιάς, από την πανοραμική θέα του οποίου θαυμάσαμε το Κάστρο αλλά και διήλθαμε με την φαντασία μας όλη την πορεία της ''Φόνισσας'', από το Στοιβωτό, τα Μποστάνια και τη Βρύση των πουλιών μέχρι το στενό διάβα του Αη Σώστη όπου ''επνίγη μεταξύ θείας και ανθρωπίνης δικαιοσύνης''.

Αναζητώντας την πορεία της Φόνισσας, απ' το κανόνι της Αναγκιάς.

Κατόπιν αναχωρήσαμε για τον Άγιο Ιωάννη έξω απ το Κάστρο, το παλαιό Διονυσιάτικο μετόχι, αφού πρώτα προσκυνήσαμε στα ερείπια του Ναού του Αγίου Δημητρίου έξω από τον οποίο κατά τον Παπαδιαμάντη ετάφη η κυρά-Κουμπίνα (Ο Γάμος του Καραχμέτη). Στον Άγιο Ιωάννη και το φιλόξενο περιβάλλον των επιτρόπων του όπου κατά Παπαδιαμάντεια συγκυρία βρισκόταν εκεί, δεξιωθήκαμε και γευματίσαμε, με τρόφιμα τα οποία μεταφέραμε απ την πόλη.

''Εξοχική Λαμπρή'', στον Αη-Γιάννη (Αποτομή Προδρόμου), έξω από το Κάστρο.

Και αφού υμνήσαμε, ψάλαμε και τραγουδήσαμε, ξεκινήσαμε τον δρόμο της επιστροφής για την πόλη, από όπου εκδρομείς πήραν τον πλου της επιστροφής, γεμάτοι όμορφα συναισθήματα και εικόνες, με την βεβαιότητα ότι η φιλόκαλη Θεσσαλονίκη συνδέεται με τη Σκιάθο και τον Παπαδιαμάντη μέσω του ιδίου άξονα: του Άθωνα...


Αναμνηστική φωτογραφία στον Πλαταμώνα.

Στο Σπίτι- Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο καθηγητής κ . Λάμπρος Σιάσος  διηγείται τις τελευταίες στιγμές του κυρ-Αλέξανδρου.

Στο Σπίτι- Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το καθιστικό του σπιτιού με το τζάκι, το σοφρά και τα λιγοστά έπιπλα της οικογένειας.

Στο Σπίτι- Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, από τα προσωπικά αντικείμενα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.

Στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Τριών Ιεραρχών, ο ''Χορός των Προφητών'' απ' το Ναό του Χριστού στο Κάστρο, που περιγράφει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο ομώνυμο διήγημα.

Στον Ι. Ενοριακό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου Παναγίας της Λιμνιάς,  η κάρα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.

Στην Ι. Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τα κελλιά της Α πτέρυγας και το φυσικό κωδωνοστάσιο.

Από τον Αη-Δημήτρη, θέα που αποζημιώνει την κούραση της ανηφόρας.

Κατηφορίζοντας από τον Άγιο Απόστολο, Σταυρός χαραγμένος στη Ρεματιά απ τους βοσκούς για να εξορκίσουν τα ''στ᾿χειά''.

Πλησιάζοντας στην πύλη του Φρουρίου.

Η θέα του Κάστρου από το κανόνι της Αναγκιάς.

Στο Κανόνι της Αναγκιάς.

Αναμνηστικές φωτογραφίες με το Κανόνι.

Στον προαύλιο χώρο της Αποτομής του Προδρόμου στο Κάστρο, καντηλάκι-μνημείο της τραγωδίας του 1929.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου