Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Αγρυπνία στον Άγιο Νικόλαο στο Κάστρο


       Χθες βράδυ 19 Μαΐου, ετελέσθη  η καθιερωμένη ανοιξιάτικη Αγρυπνία στον Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο, εις ανάμνησην της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου. Η Ανακομιδή και Μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου Νικολάου, συνέβη την εποχή της βασιλείας του αυτοκράτορα Αλεξίου Α'του Κομνηνού (1081-1118μ.Χ.) και επί Πατριαρχείας του Κωνσταντινουπόλεως Νικολάου Γ'του Κυρδινιάτη(1084-1111μ.Χ.) Το Ιερό λείψανο μετακομίστηκε στο Μπάρι της Ιταλίας από λατίνους κληρικούς, που υποδύονταν τους εμπόρους, στους οποίους το παρέδωσαν οι κάτοικοι των Μύρων, όταν Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη, από φόβο μήπως λεηλατηθεί και καταστραφεί. Σύμφωνα με τη Συναξαριακή διήγηση το Άγιο λείψανο αναχώρησε από τα Μύρα την 1η Απριλίου και έφτασε στο Μπάρι της Ιταλίας την 20η Μαΐου του 1087. (Για να διαβάσετε εκτενώς το κείμενο του Συναξαριστή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, για τη μέρα αυτή, πατήστε εδώ.)

        Φέτος η Ακολουθία συνέπεσε με την Κυριακή του Τυφλού που προσέδωσε στην Εορτή ιδιαίτερα χαρμόσυνο και αναστάσιμο περιεχόμενο. Εψάλησαν το Μικρό Απόδειπνο με τον Τριαδικό Κανόνα, ο Μέγας Εσπερινός με την Λιτή και την Αρτοκλασία της οποίας ακολούθησε η διακοπή, για την διανομή του άρτου και καφέ, σαν μικρά αναψυχή για να συνεχίσει η Ακολουθία κατόπιν με τον Αναστάσιμο Όρθρο και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.
  



Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο.

Ακολούθως στο Κελλί του Χριστού οι πάντα φιλόξενοι ''καστριώτες'', που επιμελούνται και φροντίζουν με προσωπική εργασία όλες τις Εκκλησίες του Φρουρίου και τον περιβάλλοντα χώρο, προσέφεραν στους πανηγυριστές εδέσματα και ντόπιο κρασί.

Εις το ''Κύριε  ἐκέκραξα'' του Μεγάλου Εσπερινού.
Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού.

Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού.

Κατά τη Λιτή (περιφορά της Ι. Εικόνος) του Μεγάλου Εσπερινού.

Κατά τη Λιτή (περιφορά της Ι. Εικόνος) του Μεγάλου Εσπερινού.  

Απαγγελία του Εωθινού (Αναστάσιμου) Ευαγγελίου του Όρθρου, δεξιά της Αγίας Τραπέζης. Αρχαία λειτουργική πράξη της Εκκλησίας που  προέρχεται από τις ευαγγελικές περικοπές, όπου ο  Άγιος Άγγελος διαμήνυσε στις Μυροφόρες την Ανάσταση του Χριστού, καθήμενος δεξιά του Ζωοδόχου Τάφου του Χριστού.