Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Επίσκεψη της Προϊσταμένης της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κας Σταυρούλα Σδρόλια, στο Κάστρο της Σκιάθου.


Τη Σκιάθο επισκέφθηκε στις αρχές Μαΐου η Προϊσταμένη της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγος Σταυρούλα Σδρόλια, μετά από αίτημα του πολιτιστικού Σωματείου ‘‘ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ’’ και του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘‘Η ΣΚΙΑΘΟΣ’’, προκειμένου να επιθεωρήσει τις έως τούδε εργασίες Συντήρησης και Αποκατάστασης στο Ναό της Γεννήσεως του Χριστού, εσωτερικά ως προς τις τοιχογραφίες και εξωτερικά ως προς την γενικότερη στήριξη της τοιχοποιίας και την στεγανοποίηση του εσωτερικού του Ναού, να γνωμοδοτήσει για περαιτέρω εργασίες στήριξης και αναστήλωσης των άλλων κτηρίων εντός και πέριξ του Φρουρίου, καθώς και να επισκεφτεί και άλλα μνημεία που χρήζουν άμεσης συντήρησης, όπως τα Καθολικά των Μονών της Παναγίας της Εικονίστριας , της Παναγίας της Κεχριάς και της ερειπωμένης Μονής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Κάστρο.
Η κα Σδρόλια έχει εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μνημεία της Σκιάθου και από την αρχή της θητείας της στην &η Εφορία ως Προϊσταμένης δραστηριοποιείται ώστε να τελεσφορήσουν οι προσπάθειες του Σωματείου μας στην διάσωση των κτηρίων και τη διατήρηση των μνημείων του Κάστρου.
Με επιστολή της  την 30η Μαΐου 2012 και Αριθμό Πρωτοκόλλου 2591π.ε. η κα Σδρόλια συνεχάρη τους δύο Συλλόγους για την κινητοποίηση ως προς τη διάσωση των μνημείων του νησιού και έδωσε οδηγίες για τη συνέχιση των Εργασιών στα ανωτέρω αναφερθέντα μνημεία. Ως προς τις Εργασίες στο Κάστρο η επιστολή αναφέρει τα εξής: «…Η Εφορεία μας πραγματοποίησε πρόσφατα αυτοψία στο νησί και εξέτασε την κατάσταση των σημαντικότερων μνημείων. Θα θέλαμε αρχικά να σας απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες για το ενδιαφέρον και τη φροντίδα με την οποία περιβάλλετε τα μνημεία και ιδιαίτερα για την επισκευή του Ναού Χριστού στο Κάστρου, της οποίας επιμελήθηκε το Σωματείο ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ».
Και συνεχίζει με τις εξής οδηγίες:
Ως προς το Τζαμί του Τουρκικού Διοικητηρίου και την άμεση επέμβαση, προκειμένου να στηριχθεί ο τρούλος του «...υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη του κ. Αλεξίου, που συνέταξε προ ετών ο Δήμος Σκιάθου, η οποία μπορεί να εφαρμοσθεί. Δεν έχουμε αντίρρηση από την άποψη της αρχαιολογικής νομοθεσίας να εκτελεσθούν οι εργασίες από το Σωματείο ΦΙΛΟΙ  ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ, αρκεί να μας γνωστοποιηθεί ο ορισμός του επιβλέποντος μηχανικού. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα μνημεία του Κάστρου, τα οποία περιλαμβάνονται στη μελέτη».
Ως προς την ερειπωμένη Μονή του Ευαγγελισμού έξω από το Κάστρο στην θέση Καλάμι η επιστολή αναφέρει ότι το μνημείο «…παρουσιάζει ανάγκη καθαρισμού των ερειπίων και φύλαξης των γλυπτών, ώστε να γίνει επισκέψιμος ο χώρος,» με την διευκρίνιση ότι «…για να γίνει στερέωση του μνημείου απαιτείται μελέτη από μηχανικό- αναστηλωτή», που θα εργάζεται υπό την επίβλεψη της Εφορίας.
Συμπληρωματικά στην επιστολή αναφέρεται ότι η 7η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων «…πρότεινε την ένταξη του Κάστρου Σκιάθου σε πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό την πρόσληψη ανέργων στον καθαρισμό του μνημείου», πράγμα το οποίο θα βοηθήσει και θα ενισχύσει τις προσπάθειες καθαρισμού, αναστήλωσης και διατήρησης του μνημείου.




<<πίσω