Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Χριστούγεννα 2012


Από την Ακολουθία των Χριστουγέννων στο Χριστό στο Κάστρο,

26 Δεκεμβρίου 2012Μια ακόμη κατανυκτική βραδιά ζήσαμε όσοι αξιωθήκαμε να παρευρεθούμε στην καθιερωμένη Αγρυπνία που τελείται τα τελευταία 10 και πλέον έτη, το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου, στο Ναό της Γεννήσεως του Χριστού στο Κάστρο, στην έδρα της επισκοπής Σκιάθου και Σκοπέλου για πεντακόσια και πλέον έτη. Το θαμπό αλλά λαμπερό φως της σελήνης, η ζεστή για την εποχή βραδιά και η νηνεμία έφεραν πολλούς Σκιαθίτες, προσκυνητές του Κάστρου, στον Ιερό Βράχο του, προκειμένου να γιορτάσουν ξανά την Μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων στην κοιτίδα τους, την παλαιά τους Μητρόπολη, στο Χριστό στο Κάστρο. 

Ο Ναός του Χριστού εόρταζε στα Χριστούγεννα. Όταν μετά την επανάσταση του 1821 οι Σκιαθίτες επέστρεψαν στον τόπο όπου βρισκόταν η βυζαντινή πολίχνη, χτίζοντας το νέο χωριό, εγκαταλείποντας το Κάστρο, εγκατέλειψαν και τις εκκλησίες του Φρουρίου, που συχνά παρέμεναν αλειτούργητες. Ωστόσο ο Παπαδιαμάντης και ο Μωραϊτίδης αναφέρουν ότι, όχι σπάνια, οι ιερείς του νησιού λειτουργούσαν τον Ναό του Χριστού, ανήμερα τα Χριστούγεννα. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, κυρίως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και της απόστασης. Ο Παπαδιαμάντης αφιερώνει το ομώνυμο διήγημά του Στο Χριστό, στο Κάστρο σε αυτή την χειμερινή εξόρμηση κατά την οποία διακινδύνευαν και την ίδια τους τη ζωή ακόμη, ενώ ο Μωραϊτίδης τα διηγήματα Σκαλικάνδζαρος και  Η θειά-Μυγδαλίτσα.

Ο μακαριστός παπα-Γιώργης Ρήγας, Οικονόμος και Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου και γνήσιο απότοκο της Κολλυβαδικής παραδόσεως, καθιέρωσε την δεκαετία του 50 να τελείται ετήσια πανήγυρη ώστε να λειτουργείται κάθε χρόνο ο Ναός του Χριστού, κατά την Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, με Αγρυπνία(5-6 Αυγούστου), ώστε να μπορούν πιο εύκολα να μεταβούν στο Κάστρο χωρίς πρόβλημα.

Τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε από τους εφημερίους του Μητροπολιτικού Ναού των Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, στους οποίους εμπίπτει και η δικαιοδοσία των Ναών του Κάστρου, να τελείται δεύτερη Αγρυπνία, πιο κοντά στην εορτή του Ναού, όχι όμως ανήμερα τα Χριστούγεννα, αλλά το βράδυ της 26ης προς 27η Δεκεμβρίου.
Τελείται ακριβώς η ίδια η Ακολουθία των Χριστουγέννων, όλη η όρθριος Ακολουθία. Η Λιτή με την Περιφορά της παλαιάς Εικόνος της Γέννησης, που μεταφέρεται για αυτό το σκοπό από τον Ναό των Τριών Ιεραρχών στο Κάστρο, ο΄΄Βαθύς Όρθρος΄΄, κατά τη διάρκεια του οποίου ψάλλονται, ο Πολυέλαιος και οι Κανόνες της Εορτής, θεμελιώδη στοιχεία της Αγρυπνίας, και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Η Ακολουθία αρχίζει στις 8:00 το απόγευμα και τελειώνει γύρω στα Μεσάνυκτα.

 Κωνσταντίνος Κουτούμπας


ΕΠΙΜΕΤΡΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ 

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

2

20

21

22

23

24

25

26

27

28


29

3

4

5

6

7

8
Από το φωτογραφικό Αρχείο του Πνευματικού Κέντρου των Ενοριών Σκιάθου http://pkins.gr/?p=1518