Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Από την χειμερινή Αγρυπνία στον Άγιο Νικόλαο στο Κάστρο 5 - 6 Δεκεμβρίου 2012

  Την Τετάρτη 5 προς 6 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη χειμερινή Αγρυπνία, για τη μνήμη του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, του θαυματουργού, στον ομώνυμο Ναό του, στο Κάστρο. Ο Ναός του Αγίου Νικολάου υπήρξε μια από τις τέσσερις ενορίες του Φρουρίου και κατά τα ύστερα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η πιο πλούσια γειτονιά του Κάστρου, καθώς εκεί είχαν τα σπίτια τους όλοι οι καπεταναίοι και πλοίαρχοι καθώς και πολλοί προεστοί. Ο Ναός του Αγίου Νικολάου έχει ενώπιόν του το Ναό του Χριστού και το Τουρκικό Διοικητήριο, ενώ στα αριστερά του το εξωκκλήσι της Παναγίας τη Μεγαλομάτας και τον τέταρτο ενοριακό Ναό του Φρουρίου, τον Άγιο Βασίλειο. 

Την Αγρυπνία ετέλεσε ο παπά-Γιώργης Σταματάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου και εφημέριος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, στην ευθύνη του οποίου βρίσκονται όλοι οι σωζόμενοι Ναοί του Μεσαιωνικού Φρουρίου. 

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο, εσωτερικά. Το Τέμπλο. Φωτογρ. αρχείου.  

Προηγήθηκε το Μικρό Απόδειπνο και ακολούθως εψάλη ο Μέγας Εσπερινός του Αγίου, κατά τον οποίο έλαβε χώρα η Λιτή της Ιεράς Εικόνος του Ιεράρχου, κάτω από τον έναστρο χριστουγεννιάτικο ουρανό και τη μεγάλη μουριά που δεσπόζει στο μικρό προαύλιο της Εκκλησίας, όπου και ευλογήθηκε και η Αρτοκλασία.  


Από το Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο, λεπτομέρεια. Η Εικών του Αγίου Νικολάου. 
Φωτογρ. αρχείου. 
Μετά από μια μικρά διακοπή, κατά την οποία έγινε η διανομή της Αρτοκλασίας καθώς και άλλων κερασμάτων μαζί με καφέ, εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου, με τον σύντομο σε ρυθμό και μέλος Πολυέλαιο, δομικό στοιχείο της Αγρυπνίας, αλλά και τους προεόρτιους των Χριστουγέννων ύμνους, όπως το ''Χριστός γεννάται δοξάσατε'', για να ολοκληρωθεί η Αγρυπνία με τη Θεία Λειτουργία που έληξε μετά τα μεσάνυκτα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου