Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ‘‘ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ’’ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ


Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου και στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου των Ενοριών Σκιάθου πραγματοποιήθηκε η Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Σωματείου ‘‘Φίλοι του Κάστρου’’.Η βραδιά ξεκίνησε με έναν απολογισμό των έργων τα οποία έχει επιτύχει ο Σύλλογος, από τη στιγμή της Ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα, δράσεις οι οποίες είναι εξολοκλήρου καρποί του μόχθου των μελών του, τα οποία είτε με το υστέρημά τους είτε με προσωπική εργασία συμβάλουν στα έργα συντήρησης, αποκατάστασης και εξωραϊσμού του Κάστρου. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Σύλλογος δεν απολαμβάνει καμία χορηγία από ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα, και όσα ποσά έχουν δαπανηθεί προέρχονται αποκλειστικά από τις ετήσιες συνδρομές των μελών του, όπου εξόχως θα πρέπει να διακρίνουμε την συνεισφορά της τοπικής μας Εκκλησίας και δη της Ιεράς μας Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, όπου κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου μας κ. κ. Χρυσοστόμου, η Μητρόπολή μας συνέδραμε με το ποσό των 5000€ . Στο πλαίσιο δε της ευρύτερης οικονομικής κρίσης το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε να μειώσει την ετήσια συνδρομή από 20€ σε 10€ το χρόνο.

Στην χθεσινή παρουσίαση έγινε αναφορά στα έργα που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής ή βρίσκονται σε εξέλιξη και σε όσα ακόμη πρόκειται να γίνουν στο προσεχές διάστημα. Πρώτο μέλημα του Συλλόγου υπήρξε η συντήρηση  και αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Ναού της Γεννήσεως του Χριστού στο Κάστρο, από εξειδικευμένο συνεργείο και κατόπιν μελετών που ενεκρίθησαν από το ΚΑΣ, έργο για το οποίο δαπανήθηκαν από το 2006 έως σήμερα περί τα 80.000€, ενώ απομένει ένα μικρό τμήμα στερεώσεων εντός του Ιερού Βήματος. Ακολούθησε η αποκατάσταση της εξωτερικής τοιχοποιίας με αποκόλληση και καθαρισμό όλων των σαπρών τμημάτων ξυλοδεσιάς και ασβεστοκονιάματος και την εκ νέου επίχρυση, ενώ αποκαταστάθηκε εξ ολοκλήρου στην αρχική της όψη η Ανατολική πλευρά, με την αποκάλυψη του δίλοβου παραθύρου, άνωθεν της αψίδος του Αγίου Βήματος, καθώς και των υπολοίπων παραθύρων της πλευράς αυτής στο αρχικό τους μέγεθος, ενώ εσωτερικά αποκαλύφθηκαν οι δύο προγενέστερες θύρες του Ναού, η κυρία Είσοδος στη Δυτική πλευρά καθώς και αυτή στην νότια πλευρά πλησίον του δεσποτικού θρόνου, που μας φέρνουν πιο κοντά στην αρχική δομή του κτιρίου.

Τελευταία τοποθετήθηκαν γνήσια αντίγραφα των εικόνων του τέμπλου στα δύο ανώτερα διαζώματα, από την Μεγάλη Δέηση και το Δωδεκάορτο, έργα κρητικής Σχολής του 17ου αιώνα. Ακόμη, κατασκευάστηκε ξυλόγλυπτο αντίγραφο του ‘‘Χορού των Προφητών’’, τον οποίο περιγράφει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο διήγημα ‘‘Στο Χριστό στο Κάστρο’’, εντός του οποίου εικονίζονται οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ο γνήσιος χορός μαζί με τις ανωτέρω εικόνες φυλάσσονται σήμερα στον Μητροπολιτικό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου.

Εντός του 2013 θα ξεκινήσουν εργασίες στήριξης στο τζαμί από το συγκρότημα του οθωμανικού Διοικητηρίου του Κάστρου, με την συνεργασία της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ντόπιων μηχανικών, κατόπιν μελετών του Αρχιτέκτονος και καθηγητού κ. Α. Αλεξίου που ενεκρίθησαν από το ΚΑΣ. Ακόμη θα κατασκευαστούν γνήσια αντίγραφα των ξυλόγλυπτων βημοθύρων του Ναού του Χριστού καθώς και τα υπόλοιπα αντίγραφα των Δεσποτικών εικόνων του τέμπλου, ώστε ο Ναός να αποκατασταθεί στην αρχική του όψη, ενώ προγραμματίζεται να ξεκινήσει στο μέλλον και η συντήρηση των ξυλόγλυπτων του ιδίου Ναού.

Ανάμεσα στις άλλες δράσεις αναφέρθηκαν οι ετήσιες υπαίθριες αγρυπνίες στα ερείπια των Ναών της Παναγίας της Πρέκλας και της Παναγίας της Μεγαλομάτας, που πρόσφατα αποκαλύφθηκαν από τις επιχωματώσεις, καθώς και η προσκυνηματική επίσκεψη του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου Μελέτης Αλ. Παπαδιαμάντη του Α.Π.Θ., συνοδευόμενο από τον καθηγητή θεολογίας Λάμπρο Σιάσο, που επιτέλεσαν Θ. Λειτουργία στο Χριστό στο Κάστρο, την Άνοιξη του 2012.
Επιπροσθέτως έγινε αναφορά στην αγαστή συνεργασία του Συλλόγου με την 7η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την προϊσταμένη κα. Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία από καιρού δραστηριοποιείται ώστε να ξεκινήσει πρόγραμμα καθαρισμών στο Φρούριο, προσβλέποντας αφενός ο επισκέπτης να αποκτήσει και άλλα προσβάσιμα σημεία, αφετέρου δε στον εμπλουτισμό της έρευνας γνώση γύρω από τις συνθήκες ζωής των Σκιαθιτών στο μεσαιωνικό Φρούριο.
Στη συνέχεια προβλήθηκε η μικρού μήκους διαφημιστική ταινία της BP ''Μιχάλης'', του John Ingram, που γυρίστηκε στη Σκιάθο τη δεκαετία του 50, επενδεδυμένη με μουσική του Μάνου Χατζηδάκη.
Κατόπιν, στον ισόγειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου έγινε η Κοπή της Βασιλόπιτας, την οποία που το Δ.Σ. του Συλλόγου προσέφερε σε όλους όσοι παρευρέθησαν, μέλη και μη, μαζί με αναψυκτικά και άλλα κεράσματα.