Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Προχωρούν οι εργασίες στο Κάστρο ΣκιάθουΑπό Δημοσίευμα στην ηλεκτρονική Εφημερίδα Βόρειες Σποράδες,
(Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013)

''Σήμερα, Παρασκευή 10 Μαίου, επισκέφτηκε το Κάστρο η κα Σταυρούλα Σδρόλια, προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που είναι ο συμπράττων φορέας στο Πρόγραμμα ΚΟινωφελούς Χαρακτήρα στον τομέα του Πολιτισμού (ΚΟ.Χ.Π.) με φορέα υλοποίησης την Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν δράσει».

Το πρόγραμμα ως γνωστόν ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου και ήδη με την χρήση δύο χορτοκοπτικών μηχανημάτων, ένα αλυσιδοπρίονου αλλά και χειρονακτικών εργαλείων, όλα ευγενική παραχώρηση του Συλλόγου «Φίλοι του Κάστρου», έχουν καθαριστεί όλα τα βασικά μονοπάτια πρόσβασης των εκκλησιών. 

Έχουν διανοιχτεί οι δίοδοι από την Πύλη για την Εκκλησία της Γεννήσεως του Χριστού, τον Άγιο Νικόλαο, την Παναγία την Μεγαλομάτα, τον Άγιο Βασίλειο, την Καγκελαρία, την Αγία Μαρίνα και το κανόνι της Αναγκιάς. Παράλληλα εκατέρωθεν των μονοπατιών έχουν καθαριστεί πολλά κτίρια.

Η κα Σδρόλια αφού συνομίλησε με την ομάδα του προγράμματος, ξεναγήθηκε στο Κάστρο από τα μέλη του Συλλόγου «Φίλοι του Κάστρου» Ιωάννη Αγιομαμίτη, Γεώργιο Τσολοβίκο και Αναστασία Φιλαρέτου, οι οποίοι της επεσήμαναν κάποια σημεία που χρήζουν άμεσης επέμβασης. Συγκεκριμένα τον δυτικό τοίχο της Παναγίας της Μεγαλομάτας, το Τζαμί καθώς και το σημείο όπου έχουν εντοπισθεί παλαιότερα τρία επιχωματωμένα πηγάδια.

Η κα Σδρόλια έδωσε στο τέλος οδηγίες σχετικά με την συνέχιση των εργασιών. Ζήτησε την διάνοιξη του μονοπατιού που ξεκινά κοντά από τον ναό του Χριστού και αφού περνά από το «παχνί», τα ερείπια του μεγάλου κτιρίου στην μισγάγγεια του Κάστρου, καταλήγει στις πολεμίστρες. Ακόμη σύστησε τον καθαρισμό του επιπέδου των πηγαδιών και από εκεί να γίνει η πρόσβαση της επικίνδυνης δυτικής πλευράς της Παναγίας της Μεγαλομάτας.

Σε αυτή την φάση ενέταξε επίσης τον καθαρισμό των ερειπίων της Καγκελαρίας.

Η επόμενη φάση θα περιλαμβάνει την επισκευή της αυλής της εκκλησίας του Χριστού καθώς και του Τζαμιού, στόχο και προτεραιότητα του συλλόγου εδώ και δύο χρόνια. Για την επισκευή αυτή εκτός από την μελέτη του κ. Αλεξίου και τις οδηγίες της αρμόδιας υπηρεσίας θα ζητηθεί και η συνδρομή ειδικού αρχιτέκτονα-αναστηλωτή καθώς και εθελοντών.

Η ομάδα που αποτελείται από τους Σάββα Αντωνίτσα, Αλέκο Αντωνίτσα, Γιάννη Κουμιώτη, Μανώλη Πεζάτικο και την αρχαιολόγο Σούλα Τσιμπλή δουλεύει με ζήλο και ενθουσιασμό και το ευχάριστο και δημιουργικό κλίμα είναι εμφανές''.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: