Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Πασχάλιες Πανηγύρεις στο Κάστρο


        Τον μήνα Μάιο έλαβαν χώρα στο Μεσαιωνικό οικισμό του Κάστρου της Σκιάθου, δύο πανηγύρεις. Των παλαιών ενοριακών Ναών του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου και του Αγίου Νικολάου Μύρων. 


       Το Σάββατο 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος εορτασμός στον Ναό του Αγίου Βασιλείου. Καθώς δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί Αγρυπνία την ημέρα της μνήμης του, η οποία συμπίπτει με την κοσμική Πρωτοχρονιά αλλά και συνήθως με άσχημες καιρικές συνθήκες, έχει καθιερωθεί από το έτος της αναστηλώσεώς του να εορτάζει όχι την 1η Ιανουαρίου, αλλά να τελούνται κατ' έτος Όρθρος και Θεία Λειτουργία, το Σάββατο μετά την Κυριακή του Θωμά, ως κινητή εορτή. 




Ο Ναός του Αγίου Βασιλείου στο Κάστρο. Φωτογρ. αρχείο Κωνσταντίνου Κουτούμπα.

        Την Κυριακή 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκε Αγρυπνία στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο, με αφορμή τη μνήμη της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου. Ως γνωστόν στη Σκιάθο υπάρχουν τρεις Ι. Ναοί του Αγίου Νικολάου. Δύο κοσμούν την σύγχρονη πόλη και ένας ακόμη παλαιός Ναός βρίσκεται στο Μεσαιωνικό Φρούριο, ο οποίος υπήρξε Ενοριακός Ναός αλλά και ένας από τους ''πλουσιότερους μαχαλάδες'', πλησίον του οποίου διέμεναν κατά τα ύστερα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Προεστώτες και οι Πλοίαρχοι του Κάστρου. 




Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο, την 6η Δεκεμβρίου και την 20η Μαΐου, κατά την παραμονή των οποίων ημερών τελείται ολονυκτία. Φωτογρ. αρχείο Κωνσταντίνου Κουτούμπα.